Recept: Cheesecake med saffran och pepparkaka

img_7083

Den här cheesecaken lyckades segla in på familjens topp tre av godaste vi någonsin bakat. För smarrig för att hållas hemlig, här kommer receptet.

Ugn: 200 grader

Pepparkaksbotten
300 gram pepparkakor, (vi valde Göteborgkexs)
125 gram smält smör

Saffranslager
600 gram philadelphiaost
1,5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 ägg
1 gram saffran (två kuvert)

Vaniljtopping
3 dl creme fraiche
4 msk socker
1 krm vaniljpulver (mer om du använder vaniljsocker!)

Mixa pepparkakor och smör till en smet, tryck ut i en kakform med löstagbar kant och grädda längst ner i ugnen i 5 minuter. (Tips ställ formen på en plåt eller allminiumfolie så slipper ni göra rent ugnen från smält smör.)

Mixa philadelphiaosten med socker och vaniljsocker.
Tillsätt ett ägg i taget och mixa mellan varven
Avsluta med saffran och mixa tills allt blandat sig i en jämn färg.
Häll blandningen i formen och grädda längst ned i ugnen i 30-35 minuter.

Blanda till vaniljlagret genom att vispa socker, vaniljpulver och cremefraiche.
Häll över den varma cheesecaken och grädda ytterligare 5 minuter längst ned i ugnen.

Ta ut kakan och ställ i kylen, minst några timmar, gärna över natten.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *