Recept: Äppelkaka med citron och kardemumma

Recept äppelkaka med citron och kardemumma

Det här är en enkel och smarrig äppelkaka som bryter av mot den klassiska kanelsmaken. Istället är det syrlig citron och kardemumma som sätter smaken. Vi gjorde en på höstäpplen från Stefans farmors trädgård och då känns det alltid lite extra mysigt.

Recept äppelkaka
125 g smör
1.5 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
2.5 dl mjöl
0,75 tsk bakpulver
Rivet skal från en citron
2 ägg
2 msk mjölk

8 små äpplen eller fyra stora
Saften av en citron
0,5 dl socker
1 msk kardemumma

Recept äppelkaka med citron och kardemumma

Så här gör du kakan:
Börja med att skära äpplen i tunna skivor. Lägg dem på ett fat och pressa över citron. Strö över socker och kardemumma och vänd runt så att alla bitar får smak.
Sätt ugnen på 175 grader.
Smöra en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter
Smält smöret och vispa det tillsammans med socker, vaniljpulver och vaniljsocker.
Blanda mjöl och bakpulver för sig och vänd ner i kakan.
Knäck ner äggen ett i taget och rör mellan varje.
Avsluta med mjölken. Blanda och häll ner i formen.
Tryck ner äppelbitarna, börja i mitten och gå i en cirkel utåt.
Avsluta med att strö över lite kardemumma.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter.

Låt svalna något och servera sedan med vaniljsås eller glass!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *